Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Mus z białej i ciemnej czekolady

Data publikacji 28.02.2021r.

Składniki: 2 tabliczki mlecznej czekolady, 2 tabliczki białej czekolady, 2 kubki śmietanki 30%, 2 kubki jogurtu naturalnego, 2 cukry waniliowe, 1 torebka żelatyny, 4 jajka, 4 łyżki cukru pudru; na wierzch: płatki czekoladowe bądź kolorowa posypka.
Wykonanie: Obie czekolady osobno rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Śmietankę wlać do garnka, zagotować, wsypać żelatynę i wymieszać dokładnie do rozpuszczenia. Połowę masy z żółtek, 1 kubek jogurtu i połowę letniej śmietanki z żelatyną wlać do rozpuszczonych czekolad i zmiksować. Dodać połowę białek do każdej z mas, delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Wylać ciemną masę, chwilę poczekać aż stężeje, i wylać białą. Wierzch udekorować według uznania.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a