Pieróg jaglany brzózański
Wykonanie: do wyrośniętego rozczynu dać 1 jajko, trochę oleju, szczyptę soli; mąki ile zabierze, tak, żeby ciasto nie było zbyt twarde. Ciasto dobrze wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 2 i 1/2 garnuszka półlitrowego kaszy jaglanej wypłukać i zagotować w 2 litrach wody. Do gotującej się kaszy dodać masło, sól do smaku. Kaszę gotować do miękkości. Do ugotowanej, lekko przestudzonej kaszy dodać 1 kilogram rozkruszonego białego sera. Wyrośnięte ciasto wałkować na prostokąt, wyłożyć nim dno i boki natłuszczonej blachy do pieczenia. Trochę ciasta zostawić na wierzch. Na ciasto wyłożyć farsz z kaszy, przykryć rozwałkowaną resztą ciasta, dokładnie sklejając jego brzegi. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piecu ok.1 godziny. Po upieczeniu i przestudzeniu wyłożyć z formy na deskę. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły albo pokrojony na kromki i podsmażony na złoty kolor na maśle.