Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Preparaty roślinne w walce z patogenami

Data publikacji 28.02.2021r.

Do naszej redakcji napisała Czytelniczka z prośbą o opisanie preparatów biologicznych do zwalczania patogenów w warzywniku. Przydatne będą tu chwasty. Wykorzystajmy je w postaci wywaru, naparu, gnojówki czy wyciągu.
Gnojówkę przygotowujemy ze świeżych roślin zalanych wodą i odstawionych na około 2 tygodnie, po których preparat powinien być klarowny i nie powinien się pienić. Pojemnik nie może być metalowy, a gnojówkę codziennie mieszamy i trzymamy pod przykryciem.
Wyciąg przygotowujemy ze świeżych bądź suszonych roślin, które zalewamy na dobę. Wykorzystujemy go danego dnia w stanie rozcieńczonym bądź nie.
Wywar przygotowujemy podobnie jak wyciąg, lecz po 24 godzinach gotujemy przez 30 minut. Po wystudzeniu stosujemy na bieżąco bądź pozostawiamy w ciemności w szczelnie zakręconych naczyniach do pryskania przez najbliższe 3–4 miesiące.
Napar przygotowujemy ze świeżych lub suszonych roślin, zalewając je wrzątkiem i pozostawiając na około 30 minut. Po wystudzeniu pryskamy tego samego dnia. Gnojówkę z pokrzywy otrzymamy z 1 kg ziela na 10 l wody. Po rozcieńczeniu 1 : 10 stosujemy na mszyce, przędziorki i choroby grzybowe. Gnojówkę stosuje się do oprysku i podlewania roślin uprawnych. Gnojówką fermentującą 1 : 50 (4–5-dniowa) zwalczamy mszyce, tarczniki, miseczniki, przędziorki. Stosujemy ją też do opryskiwania, zwłaszcza drzew owocowych, trzykrotnie w ciągu 10 dni przed tworzeniem się pąków i kwiatów. Łagodniejszą miksturą z pokrzywy jest wyciąg. W tym celu bierzemy 0,5 kg ziela i zalewamy 5 litrami wody. Stosujemy jako oprysk na mszyce, przędziorki. Opryskujemy rośliny zapobiegawczo i w czasie pojawu szkodników i chorób. Wywar z pokrzywy w rozcieńczeniu 1 : 5 jest dobrym środkiem do wiosennego stosowania na krzewy owocowe przeciwko szarej pleśni, mączniakowi agrestu, zamieraniu pędów i rdzy. Bez rozcieńczenia pryskamy rozsadę kapustnych przeciwko chowaczom i kile. Pokrzywy warto wykorzystać również jako ściółkę. Ze skrzypu można sporządzać wywar na parcha, mączniaka, kędzierzawość i moniliozę. W tym celu bierzemy 30 dag ziela i zalewamy 2 l wody. Po zagotowaniu rozcieńczamy 1 : 20. Wyciąg z 1 kg ziela stosujemy w rozcieńczeniu 1 : 5 przeciwko czerwcom, pajęczakom i roztoczom. Wywar ze skrzypu z dodatkiem pokrzywy stosujemy do zwalczania mszyc i przędziorków. Z kwitnących części nadziemnych aksamitki sporządzamy wyciąg na mszyce, przędziorki i pluskwiaki. W tym celu 10-litrowe wiadro wypełniamy do połowy zielem i zalewamy do pełna wodą. Z cebuli i czosnku można zrobić napar lub wywar grzybo­bójczy i przeciwko mszycom, przędziorkom, połyśnicy marchwiance. Na napar potrzeba 75 g cebuli zalanej wrzątkiem lub 75 g czosnku. Wywar robimy z 50 dag łusek zalanych 10 l wody, wyciąg – z 200 g łusek lub 200 g roztartego czosnku na 10 l wody. Krwawnik pospolity zwalcza bielinka, mszyce, pluskwiaki oraz mączniaka, plamistość drzew pestkowych i kędzierzawość. W rozcieńczeniu 1 : 10 stosujemy na szkodniki wyciąg sporządzony z 80 dag suszu zalanego wrzątkiem lub wywar z 80 dag suszu zalanego 5 l wody, po przecedzeniu uzupełniamy do 10 l. Na choroby z 1 kg świeżego ziela robimy wyciąg, zalewając je 5 l wrzątku. Z 1 kg ziela nerecznicy sporządzamy wyciąg na mszyce. Z wrotyczu natomiast robimy wywar, wyciąg i napar na pchełki ziemne, pędraki, mszyce i mrówki. Na wywar potrzeba 300 g ziela na 10 l wody, na wyciąg 50 g suszu na 10 l wody, a na napar 30 dag ziela na 10 l wrzątku.

Małgorzata Wyrzykowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a