Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Produkty mleczarskie zdrożały mniej niż zboża i cukier

Data publikacji 28.02.2021r.

Najnowszy międzynarodowy wskaźnik cen żywności FAO wskazuje, iż wskaźnik cen produktów mleczarskich w styczniu wynosił średnio 111,0 punktów. Oznacza to, że międzynarodowe ceny nabiału w stosunku do grudnia 2020 r. wzrosły o 1,6%. Był to ósmy z rzędu miesięczny wzrost cen. FAO pokazuje, iż ceny produktów mleczarskich w styczniu br. były wyższe o 6,9% od cen ze stycznia 2020 r. Wzrost cen masła i pełnego mleka w proszku tłumaczy się wzmożonymi zakupami ze strony Chin, spowodowanymi obchodami tam Nowego Roku oraz sezonowo niższymi dostawami eksportowymi z Nowej Zelandii. Z kolei na podwyżki OMP miał wpływ duży popyt importowy i spadek produkcji w Europie Zachodniej. Z kolei ceny sera spadły nieznacznie w porównaniu z najwyższymi poziomami odnotowanymi w grudniu 2020 r. Przyczyniły się do tego, wg ekspertów FAO, ograniczona sprzedaż wewnątrz UE oraz wzrost zapasów w Stanach Zjednoczonych.
Warto zauważyć, iż w porównaniu ze wskaźnikami dla cukru (8,1%), zbóż (7,1%) i roślin oleistych (5,8%), wskaźnik dla produktów mleczarskich wzrósł nieznacznie. ms

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a