Tort Marcinek
Wykonanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietanę wymieszać z sodą oczyszczoną i amoniakiem, odstawić na chwilę (aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość). Masło, cukier i cukier wanilinowy umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajko, następnie żółtko, nie przerywając ucierania. Dodać śmietanę z sodą, następnie mąkę, sól i zmiksować do połączenia (lub zagnieść ręcznie). Powinno powstać gęste, miękkie i sprężyste ciasto. Odstawić ciasto do lodówki na kilka godzin. Zagniecione ciasto podzielić równo na 15 części. Tortownicę (lub inną okrągłą blaszkę) o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Każdą kulkę ciasta lekko rozwałkować, następnie rozciągając ciasto, wylepić nim dno formy. Ciasto będzie bardzo cienkie. Widelcem gęsto je ponakłuwać. Jeśli podczas rozciągania powstaną małe dziurki w cieście – nie należy się martwić – po złożeniu całości nie będą widoczne. Piec w temperaturze 190ºC przez 10 – 15 minut, do zarumienienia (jaśniejsze warstwy na zdjęciach to ciasto mniej zarumienione, ciemniejsze – bardziej). W taki sam sposób przygotować i upiec pozostałe placki. Wystudzić.
Składniki na krem śmietankowy: 1,5 l schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36%, 600 g schłodzonej kwaśnej śmietany 18% (lub creme fraiche), 1 niepełna szklanka cukru pudru, świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny (niekoniecznie, krem będzie bardziej kwaśny), 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie) lub kilka kropel migdałowego aromatu do ciast (lub więcej, do smaku), ja dodaję nasionka laski wanilii.
Wykonanie: W misie miksera (dużej!) umieścić śmietanę kremówkę, kwaśną śmietanę i cukier. Ubić do powstania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny (lub migdałowy aromat). Dodatkowo: do dekoracji boków i wierzchu tortu: okruszki ciasta (używam nieudanego placka lub ostatni niewymiarowy placek kruszę w blenderze), pokruszone herbatniki.
Na paterze układać wystudzone placki, jeden po drugim i przekładając kremem Po przełożeniu wszystkich placków na wierzch tortu (nieposmarowany blat) położyć lekką deseczkę i odstawić ciasto na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie usunąć obciążenie, boki i i wierzch tortu pokryć pozostałym kremem (który włożyliśmy wcześniej do lodówki), wyrównać. Boki i wierzch tortu oprószyć okruszkami ciasta lub herbatników, na wierzchu oprószyć bądź ozdobić stosownie do okazji. Schłodzić. Spożywać po 6 godzinach lub następnego dnia. Przechowywać w lodówce.