Ceny produktów mlecznych na platformie GDT nie odpuszczają. Indeks cen 1 lutego zrósł o 4,1% do 4630 dolarów/t. Zdrożały wszystkie towary sprzedane na aukcji, przy czym najsilniej sproszkowana maślanka, której średnia cena wzrosła o 9,7% do 4009 dolarów/t. O 5,8% do 4324 dolarów/t zdrożało pełne mleko w proszku. Ósmą z rzędu aukcję umacniają się ceny masła. Tym razem jego cena wzrosła o 3,3% do 6359 dolarów/t. Od dłuższego już czasu drożeje cheddar. Na aukcji 1 lutego zdrożał o 2,4% do 5684 dolarów/t. Z kolei od sierpnia ub.r. w górę pną się ceny OMP, na pierwszej lutowej aukcji osiągnęło ono średnią cenę na poziomie 4051 dolarów/t, tj. o 2,1% wyższą niż na poprzedniej aukcji.O 1,4% do 6800 dolarów/t zdrożał też bezwodny tłuszcz mleczny.
W porównaniu do aukcji z połowy stycznia 1 lutego sprzedano o 6,9% mniej produktów, tj. 28,46 tys. t.