Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Eksportujemy coraz więcej żywności

Data publikacji 22.02.2022r.

W 2021 r. wyjechało z Polski towarów rolno-spożywczych za 37,4 mld euro. To wynik o 9% wyższy niż w 2020 r. Około 73% wpływów z tego eksportu wygenerowała sprzedaż do krajów Unii Europejskiej, gdzie sprzedano towary o wartości 27,1 mld euro, co oznacza wzrost o 11% w odniesieniu do 2020 r.

Największe korzyści finansowe przyniósł eksport do Niemiec (9,4 mld euro), Niderlandów (2,2 mld euro), Francji (2,1 mld euro), Włoch (1,9 mld euro) i Czech (1,6 mld euro). Do krajów trzecich wyeksportowano żywność wartą 10,3 mld euro, z czego najwięcej do Wielkiej Brytanii, na Ukrainę, do Rosji, USA, Arabii Saudyjskiej oraz Algierii.

W strukturze towarowej eksportu dominowało mięso i produkty mięsne, głównie mięso drobiowe, przetwory mięsne, mięso wołowe i wieprzowe. Na drugim miejscu znalazły się ziarno zbóż i przetwory, tytoń i wyroby tytoniowe, cukier i wyroby cukiernicze oraz ryby i przetwory rybne. Wpływy z eksportu produktów mlecznych w stosunku do 2020 r. wzrosły o 13% do 6 mld euro.

Konkurencyjność cenową polskich produktów rolno-spożywczych wspierał korzystny dla eksporterów kurs złotego względem euro.

ms

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a