Składniki na ciasto: 500 g mąki, 20 g drożdży, szklanka ciepłego mleka, 3 żółtka, 1/4 kostki roztopionego masła, 1 cukier wanilinowy, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka spirytusu.
Składniki na krem: 3 żółtka, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru, szklanka mleka, kilka kropel ekstraktu z wanilii; kandyzowana skórka z pomarańczy, 40 ml mleka, 1 szklanka cukru pudru.
Wykonanie: Zagotować szklankę mleka. Żółtka utrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodać obie mąki i wymieszać. Gorące mleko wlać do masy i delikatnie mieszać. Następnie masę wlać do garnka i zagotować, cały czas mieszając. Przykryć szczelnie i odstawić do ostudzenia. Drożdże utrzeć w ciepłym mleku, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę przesiać, dodać zaczyn, ubite żółtka i zagnieść ciasto. Dodać roztopione masło i spirytus, dalej wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, nakrywając ściereczką. Zagnieść ponownie, rozwałkować i wycinać koła o średnicy 1,5 cm. Ułożyć je na blacie, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut. Rozgrzać tłuszcz, wkładać po 3 pączki i smażyć na brązowo. Wyjąć do odsączenia na ręcznik papierowy. Krem patissiere przełożyć do szprycy i nadziewać nim pączki. Cukier puder stopniowo dosypywać do mleka i mieszać, aż powstanie gęsty lukier. Polukrować pączki i obsypać skórką pomarańczową.