Oczywiste jest, że w kwestii odpowiedniego żywienia decydujące znaczenie ma białko i energia, ale ogromny wpływ mają również witaminy, mikro- i makroelementy. Przy czym znaczenie ma nie tylko ich ilość, ale również forma podania. Najbardziej przyswajalne są formy organiczne i na takie właśnie warto zwracać uwagę przy zakupie. Bardzo korzystnie na odporność cieląt wpływa też szczepienie (tzw. immunizacja) krów w trakcie ciąży, która przyczynia się do zwiększonej produkcji przeciwciał matczynych. Niestety, łożysko przeżuwaczy nie przepuszcza przeciwciał, dlatego trzeba zaszczepić krowy w takim momencie, aby przeciwciała te miały szanse przedostać się do siary. Pamiętajmy więc, że najlepiej szczepić krowy 2–4 tygodnie przed wycieleniem. Szczepienie 10 lub mniej dni przed wycieleniem to już zbyt późno. Z kolei szczepienie 8 lub więcej tygodni przed wycieleniem to zbyt wcześnie. Gdy zdecydujemy się na stosowanie szczepień cieląt, bardzo ważne jest, aby nie szczepić ich za wcześnie, gdyż wówczas zbyt wysoki poziom przeciwciał matki blokuje wykształcenie odporności własnej przez antygen zawarty w szczepionce. Szczepionki są efektywne i powinny być podawane wtedy, gdy poziom przeciwciał matczynych jest na tyle niski, by doszło do aktywnej odpowiedzi immunologicznej, zapewniającą późniejszą odporność. Jak to oszacować? Nie ma tutaj jednej, konkretnej reguły. Trzeba pamiętać, że wielkość odporności matczynej zależy od ilości pobranej siary i czasu pobrania, ilości przeciwciał w siarze oraz rodzaju przeciwciał matki.