Składniki: 1/2 kg mąki, 25 g drożdży, 1/2 szklanki mleka, 3 łyżki cukru, 3 jajka, 1/3 szklanki oleju, szczypta soli, marmolada lub powidła.
Wykonanie: Podgrzać mleko, dodać drożdże, cukier i wszystko utrzeć. Dodać 2 łyżki mąki i odstawić na 30 minut pod ściereczką do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, mleko z drożdżami i cukrem, 2 jajka, olej i zagnieść ciasto. Odstawić na 40 minut pod przykryciem. Ciasto rozwałkować i wycinać owale. Nacinać ciasto tak, aby powstały palce. Między dwa placki włożyć łyżkę marmolady i składać je, dociskając na brzegach. Odłożyć na 20 minut, aby podrosły, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 15 minut, aż się zrumienią.