Giełda produktów mlecznych na GDT rozpoczęła kolejny miesiąc tego roku na plusie. Indeks cen 1 marca wzrósł o 5,1%. Aczkolwiek obroty, podobnie jak na poprzednich aukcjach, spadają. Tym razem, w porównaniu do aukcji z połowy lutego, obroty spadły o ponad 9% do 25,2 tys. t.
Najsilniej, tj. o 10,9% do 6394 dolarów/t zdrożał cheddar. Masło zyskało na wartości 5,9%, osiągając cenę na poziomie 6394 dolarów/t. Ceny sproszkowanej maślanki wzrosły o 5,8% do 4217 dolarów/t, a pełnego mleka w proszku o 5,7% do 4757 dolarów/t. W porównaniu do poprzedniej aukcji odtłuszczone mleko w proszku zdrożało o 4,7% do 4481 dolarów/t. OMP zyskuje na wartości, podobnie jak masło, nieprzerwanie od sierpnia ub.r.
O 2,1% do 7048 dolarów/t wzrosły ceny bezwodnego tłuszczu mlecznego a o 0,9% do 1634 dolarów/t ceny laktozy.