Od 1 stycznia br. cła na mrożoną wieprzowinę wracają z preferencyjnych 8 na 12% – donosi Reuters.
Chiny obniżyły cła na mrożoną wieprzowinę w 2020 roku, ponieważ stanęły w obliczu gwałtownie rosnących krajowych cen mięsa w następstwie wybuchu afrykańskiego pomoru świń.
Regulacja stawek ma pomóc w zabezpieczeniu dostaw i ustabilizowaniu cen na krajowym rynku. Wyższe cła mają spowolnić dostawy od czołowych eksporterów, takich jak USA i Hiszpania. Eksport z tych krajów już się znacznie obniżył w ostatnich miesiącach. Mając na uwadze wzrost ceł oraz fakt, iż Hiszpanie nie ograniczają produkcji żywca wieprzowego, należy się liczyć z tym, iż będą chcieli nadwyżki produkcji lokować na unijnym rynku, co nie wróży dobrze cenom żywca wieprzowego. O rozwoju sytuacji na rynku wieprzowiny piszemy na stronach 13–14. ms