– Jako Instytut zgadzamy się z tym, że w końcu trzeba uporządkować rolę adiuwantów w ochronie roślin. Trzeba wprowadzić pewne wymagania, aby rolnik miał dostęp do takich adiuwantów, które będą bezpieczne i przyjazne środowisku. Taka jest też rola Konferencji, aby pokazać rolnikom, że istnieją dostępne rozwiązania – mówił prof. dr hab. Roman Kierzek podczas otwarcia "Forum Adiuwantów" w czasie 62. Sesji Naukowej IOR – PIB.
r e k l a m a
Poprawiają skuteczność i bezpieczeństwo
Forum Adiuwantów prowadził prof. dr hab. Zenon Woźnica z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Profesor wygłosił pierwszy referat poświęcony adiuwantom wielofunkcyjnym, dając przykłady ich zastosowania. Podkreślał, że te produkty mogą znacząco wspomóc ochronę roślin i poprawić jej skuteczność.
Adiuwanty wielofunkcyjne dzięki starannie dobranym komponentom spełniają wiele funkcji skutecznie ograniczających straty substancji czynnych na drodze od zbiornika opryskiwacza do miejsca ich działania. Ma to szczególne znaczenie dla wspomagania działania środków ochrony roślin w zwalczaniu bardziej odpornych gatunków agrofagów, zwłaszcza przy coraz częściej występujących niekorzystnych warunkach pogodowych powodowanych postępującym ocieplaniem klimatu.
Wspomagające działanie tych adiuwantów jest także szczególnie pomocne w sytuacji wycofywania z użycia wielu substancji czynnych. Najważniejsze jest jednak to, że adiuwanty wielofunkcyjne, ale te dobre, sprawdzone i przebadane, umożliwią rolnikom realizację strategii Komisji Europejskiej "Od pola do stołu", zakładającą redukcję stosowanych pestycydów o 50% do 2030 r.
Przykładem są wyniki badań stosowania wielofunkcyjnego adiuwantu Lewar pHˉ Fungi Premium w mieszaninie z fungicydami w zwalczaniu chwościka buraka. Wykonał je zespół naukowców IOR – PIB z Terenowej Stacji Doświadczalnej w Toruniu w składzie: dr hab. Jacek Piszczek, prof. IOR – PIB, dr inż. Dariusz Górski i mgr inż. Agnieszka Ulatowska oraz mgr inż. Adam Wachowski z firmy Agromix.
Wspierają zwalczanie chwościka
Jak mówił dr inż. Dariusz Górski, referujący wyniki badań realizowanych w latach 2020–2021, w województwie kujawsko-pomorskim, w dwóch miejscowościach – w dobie wycofywania wielu substancji czynnych pestycydów oraz gwałtownego wzrostu kosztów, szczególnego znaczenia nabiera uzyskanie dobrych efektów ochronnych przy minimalizacji nakładów. Takie możliwości stwarza stosowanie odpowiednich adiuwantów, podnoszących skuteczność fungicydów. W doświadczeniach zbadano efektywności stosowania wielofunkcyjnego adiuwantu "Lewar pHˉ Fungi Premium" w mieszaninie z fungicydami systemicznymi w zwalczaniu chwościka buraka. Porównano w nich skuteczność programu fungicydowego opartego na substancjach czynnych działających systemicznie z programami, w których te same substancje zostały zastosowane w dawce podstawowej i obniżonej o 20% z dodatkiem adiuwantu "Lewar pHˉ Fungi Premium".
Wyniki? W wariantach, w których zastosowano adiuwant, w relacji do wariantu opartego wyłącznie na fungicydach, uzyskano wyższą lub statystycznie porównywalną skuteczność zwalczania chwościka buraka. Przyrost plonu korzeni w wariantach, w których zastosowano adiuwant "Lewar pHˉ Fungi Premium" w pełni zrekompensował poniesione nakłady i podniósł opłacalność uprawy. A wniosek najważniejszy to, że z pomocą wielofunkcyjnego adiuwantu można zmniejszyć ilość substancji czynnej fungicydu, a o to chodzi przecież w strategii "Od pola do stołu".