Po czterech aukcjach wzrostowych, indeks cena na GDT 15 marca odnotował spadek na poziomie 0,9%. Jeśli chodzi o obroty to trend spadkowy się utrzymał. W porównaniu do aukcji z początku marca, sprzedano o 7,5% mniej produktów mlecznych.
Do spadku indeksu cen przyczyniło się głównie pełne mleko w proszku, którego cena spadła o 2,1% do 4569 dolarów/t. Na wartości straciły też masło oraz laktoza. Masło sprzedano o 1,8% taniej, tj. za 6958 dolarów/t a laktozę o 0,6% taniej, tj. za 1618 dolarów/t. W trendzie wzrostowym pozostały natomiast odtłuszczone mleko w proszku, bezwodny tłuszcz mleczny oraz cheddar. OMP zdrożało o 1,6% do 4545 dolarów/t, bezwodny tłuszcz mleczny o 0,4% do 7111 dolarów/t, a cheddar o 0,3% do 6412 dolarów/t.