Obecność pasożytów oznacza nie tylko problemy zdrowotne zwierząt, ale również znaczne zmniejszenie dochodów, spowodowanych m.in. przez spadek wydajności mlecznej. Szacuje się, że pasożyty mogą prowadzić do spadku mleczności nawet o 9–13%. Obok oczywiście zmniejszenia produkcji mleka, najczęstszymi objawami chorób pasożytniczych są: brak apetytu, kaszel, nastroszona, matowa sierść, biegunka, spadek masy ciała i mniejsze przyrosty. Bydło atakowane jest przez wiele różnych pasożytów takich jak: pierwotniaki, nicienie żołądkowo-jelitowe, nicienie płucne, przywry czy tasiemce. Intensywność inwazji pasożytów możemy ocenić poprzez wykonanie badania kału lub morfologię krwi z leukogramem (liczebność i rodzaj leukocytów). Dzięki badaniom możliwie będzie ukierunkowane dobranie odpowiedniej kuracji.
Jak podkreśla wielu specjalistów, w celu zwalczania pasożytów nie ma jednego, idealnego preparatu leczniczego, dlatego tak bardzo ważny jest dobór odpowiedniej, aktywnej substancji oraz sposób jej podania. Rynek oferuje obecnie szeroką gamą preparatów przeciwpasożytniczych, które mogą być podawane doustnie, w postaci bolusów dożwaczowych, ale również przez iniekcje, czy też preparaty przeznaczone do polewania na skórę (pour on), szczególnie popularne w przypadku odrobaczania bydła mięsnego. Stosując leki przeciwpasożytnicze trzeba jednak mieć na względzie, że zastosowanie nawet najlepszych środków może nie przynieść spodziewanych efektów. U części pasożytów obserwuje się bowiem wzrost odporności na powszechnie stosowane leki. Stąd też ważne jest, aby co około 2 lata zmieniać preparaty (uwzględniając zawartą w nich substancję aktywną oraz przeprowadzać regularne badania parazytologiczne, pozwalające ocenić skuteczność stosowanych zabiegów.
r e k l a m a
Beata Dąbrowska