Składniki na ciasto: 70 dag mąki, 2 jajka, 1 płaska łyżeczka soli, 3 łyżeczki oliwy, 1 szklanka ciepłej wody.
Składniki na farsz: 5 gotowanych ziemniaków, 3 ugotowane lub upieczone buraki, 2 kostki sera białego, 4 cebule, 6 łyżek oliwy, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta soli, pieprzu.
Wykonanie: Buraki przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec do miękkości w piekarniku w temperaturze 180°C około 40 minut (sprawdzić, nakłuwając widelcem). Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie i przepuścić z serem, zeszkloną cebulą i burakami przez praskę. Masę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z podanych składników zagnieść ciasto, wycinać nożem kwadraty i nakładać farsz. Zlepiać w trójkąty. Pierogi gotować około 10 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła. Pierogi podawać z rozpuszczonym masłem.