Od 1 czerwca będzie można dokonywać uboju na użytek własny w gospodarstwie bydła w wieku do 12. miesiąca życia. Obecnie w przypadku bydła na użytek własny można ubijać jedynie cielęta do 6. miesiąca życia. Przypominamy, iż zgodnie z przepisami mięso pochodzące z takiego uboju musi być przeznaczone na własne domowe potrzeby i nie może być sprzedawane. Zwierzę można ubić w gospodarstwie, w którym było utrzymywane, albo w innym, które ma zarejestrowaną taką działalność w Inspekcji Weterynaryjnej. Jeśli ubój jest wykonywany w gospodarstwie u rolnika, musi on powiadomić o tym powiatowego lekarza weterynarii co najmniej 24 godziny wcześniej. Zwierzę może ubić sam rolnik, jeśli posiada do tego odpowiednie kwalifikacje. Wystarczy, że posiada zaświadczenie o odbyciu bezpłatnego szkolenia w tym zakresie organizowanego przez powiatowego lekarza weterynarii.
Ubój na użytek własny bydła, owiec, kóz, świń podlega także obowiązkowi zgłoszenia do kierownika biura powiatowego ARiMR. Trzeba to zrobić w terminie 7 dni, a jeśli ubój dotyczył świni utrzymywanych na obszarze podlegającym ograniczeniom z uwagi na występowanie afrykańskiego pomoru świń – w ciągu 2 dni.
ms