Składniki: 15 ziemniaków średniej wielkości, 5 kiełbasek, 5 cebul, 300 g kapusty kiszonej, sól, pieprz, olej lub masło klarowane do smażenia.
Wykonanie: Kapustę przepłukać i lekko posiekać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wcześniej nasmarowanym olejem. Ziemniaki obrać, obsypać przyprawami, polać olejem i wymieszać. Kapustę wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na nią ziemniaki i piec 40 minut w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 170°C. W tym czasie kiełbasę nadkroić tak, aby tłuszcz mógł się wytapiać. Cebulę pokroić w piórka i lekko podsmażyć z solą i pieprzem. Po 40 minutach na ziemniakach z kapustą wyłożyć kiełbasę i podsmażoną cebulę i piec kolejne 40 minut. Sprawdzić, czy ziemniaki są miękkie, najlepiej nakłuwając widelcem.