Składniki: 4 buraki, 5 ziemniaków, 1 cebula, 2 marchewki, kawałek selera, kawałek pietruszki, 1/4 główki kapusty, 1 puszka białej fasoli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła klarowanego, 3 litry bulionu, 2 liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 150 ml kwaśnej śmietany 18%, koperek.
Wykonanie: Cebulę posiekać w kostkę. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce. Warzywa zeszklić na maśle klarowanym. Buraczki i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do gotującego się bulionu. Dodać podsmażone warzywa, poszatkowaną kapustę, fasolkę wraz z zalewą z puszki, czosnek oraz przyprawy. Doprawić solą i pieprzem. Gotować, aż buraki i ziemniaki będą miękkie. Dodać przecier pomidorowy, sok z cytryny i chwilę gotować. Podawać z kwaśną śmietaną i koperkiem.