Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

REGULAMIN KONKURSU "INNOWACJE TECHNICZNE I TECHNOLOGICZNE W MLECZARSTWIE" dofinansowanego ze środków Funduszu Promocji Mleka

Data publikacji 06.04.2022r.

§ 1. Postanowienia ogólne

1.       Organizatorem Konkursu "Innowacje Techniczne i Technologiczne w Mleczarstwie" dalej zwanym "Konkursem" jest Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy z siedzibą w Warszawie ul. Hoża 66/68, dalej zwane "Organizatorem".

2.       Patronami Konkursu są technicy i inżynierowie zasłużeni w rozwoju technologii, techniki i zrównoważonego rozwoju polskiego mleczarstwa. W roku 2022 Patronem Konkursu jest Stanisław Różakolski - polski fabrykant wirówek do mleka.

3.       Konkurs realizuje cele zawarte w Strategii Promocji dla branży mleka i przetworów mlecznych na rok 2022 opracowanej przez Komisję Zarządzającą Funduszu Promocji Mleka:

Promocja stosowanych innowacyjnych rozwiązań przez podmioty branży mleczarskiej w zakresie produkcji, skupu, rozwoju kadr, technologii, potencjału i efektywności w kontekście podnoszenia konkurencyjności branży i jakości produktu finalnego (mleko i jego przetwory) w celu wypracowania pozycji na arenie krajowej i międzynarodowej.

§ 2. Uczestnicy konkursu, kategorie

1.       W Konkursie mogą wziąć udział:

-             producenci mleka,

-             podmioty przetwórstwa mleka,

-             firmy zarejestrowane w Polsce pracujące na rzecz mleczarstwa wdrażające innowacje w gospodarstwach mlecznych i podmiotach przetwórstwa mleka,

-             organizacje pozarządowe działające w sektorze mleka

zwani dalej Wnioskodawcami.

2.       Kategorie zgłoszeń:

-             gospodarka energią,

-             innowacyjne rozwiązania w hodowli bydła mlecznego i produkcji mleka,

-             innowacyjne rozwiązania procesowe,

-             innowacyjne rozwiązania technologiczne,

-             ochrona środowiska,

-             za wieloletnią innowacyjną działalność w sektorze mleczarskim,

-             za całokształt działalności w technice i technologii mleczarskiej (nagrody indywidualne na wniosek Zarządu Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy).

3.       Okres zastosowania innowacji – co najmniej 12 pełnych miesięcy w latach 2019 -2021.

§ 3. Warunki uczestnictwa w Konkursie

1.       Warunkiem przystąpienia do Konkursu jest wypełnienie formularza, stanowiącego załącznik do Regulaminu i przesłanie go elektronicznie wraz z załącznikami na adres: biuro@mlekoland.com (skan podpisanego formularza) do dnia 15 kwietnia 2022 roku.

2.       Przesłane załączniki powinny umożliwić ocenę innowacji wg kryteriów § 5. Nadesłane przez uczestników Konkursu materiały nie podlegają zwrotowi.

§ 4. Zasady pracy Kapituły Konkursu

1.       Kapituła Konkursu powoływana jest przez Organizatora.

2.       Pracą Kapituły Konkursu kieruje Przewodniczący Kapituły.

3.       Skład Kapituły Konkursu:

Przewodniczący: - prof. em. Uniwersytetu Warmińsko- Mazurskiego dr hab. inż. Zygmunt Zander,

przewodniczący Rady Naukowej Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego,

Zastępca Przewodniczącego: - prof. dr hab. inż. Andrzej Babuchowski, Prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w Mrągowie, członek Komitetu FIL/IDF ds. Światowych Nagród

Innowacje w Mleczarstwie

Członkowie:

-             prof. dr hab. inż. Andrzej Lenart – Przewodniczący Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk,

- dr hab. inż. Fabian Dajnowiec –Uniwersytet Warmińsko – Mazurski, współorganizator konferencji TECHMILK w Mikołajkach,

- mgr inż. Dorota Śmigielska – Wiceprzewodnicząca Komitetu ds. mleka COPA COGECA, przedstawicielka Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

4.       Kapituła Konkursu na podstawie wyników oceny ekspertów ustali listę nominowanych i wyłoni laureatów do nagrody – Statuetki z podobizną Patrona Konkursu w poszczególnych kategoriach wg § 2 pkt.2

6.       Przedstawiciele firm nominowanych do nagrody zostaną oficjalnie zaproszeni na uroczystość ogłoszenia wyników z tygodniowym wyprzedzeniem.

§ 5. Kryteria oceny

Podstawowymi kryteriami oceny przedsięwzięć innowacyjnych stosowanymi przez grupę ekspertów są:

-             stopień innowacyjności przedsięwzięcia – merytoryczna ocena innowacyjności,

-             analiza kosztów przedsięwzięcia w stosunku do uzyskanych rezultatów (okres zwrotu nakładów),

-             skala inwestycji (wartość inwestycji w stosunku do rocznego obrotu firmy, która zastosowała inwestycję),

-             wpływ wdrożonej innowacji na wydajność procesu produkcyjnego,

-             działalność badawczo -rozwojowa Wnioskodawcy w Polsce,

-             społeczne skutki realizacji innowacji oraz zmniejszenie śladu środowiskowego (emisji gazów cieplarnianych, pyłów, zużycia wody, zrzutu ścieków, hałasu itp.),

-             zwiększenie efektywności energetycznej,

-             działania marketingowe, dotyczące zgłoszonej innowacji a w szczególności promocja spożycia mleka i jego przetworów, budowanie dobrego PR wokół mleka i produktów mlecznych, podniesienie jakości i atrakcyjności i zmniejszenie kosztów produkcji artykułów mlecznych,

-             upowszechnienie innowacji.

§ 6. Wyniki Konkursu

1.       Ogłoszenie wyników Konkursu odbędzie się podczas uroczystej gali na XV Euroforum Polskiego Mleczarstwa w dniu 17 maja 2022 roku.

2.       Informacja o wynikach Konkursu będzie dostępna na stronie internetowej Organizatora Konkursu: www.mlekoland.com, na łamach czasopism oraz portali branżowych i rolniczych.

Załącznik: Formularz rejestracyjny.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a