GDT rozpoczęła kwiecień na minusie. Od dłuższego czasu sprzedaż na platformie spada. 5 kwietnia sprzedano 21,5 tys. t produktów mlecznych, tj. o 7,7% mniej niż przed dwoma tygodniami. Na aukcji spadły ceny masła, laktozy, pełnego mleka w proszku oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego. Zarówno masło, jak i laktoza staniały o 0,6% odpowiednio do 6891 dolarów/t oraz 1598 dolarów/t. Pełne mleko w proszku straciło na wartości 1,5%, sprzedano je za 4532 dolarów/t. Ceny bezwodnego tłuszczu mlecznego spadły o 2,5% do 6908 dolarów/t.
Podobnie, jak na poprzedniej aukcji, na wartości zyskały odtłuszczone mleko w proszku, cheddar oraz sproszkowana maślanka. OMP zdrożało o 1% do 4599 dolarów/t, cheddar o 2,7%, sprzedano go za 6472 dolarów/t. Z kolei ceny sproszkowanej maślanki wzrosły o 6,3% do 4461 dolarów/t.