Liściowe są spożywane głównie w stanie surowym, a w tej postaci zawierają bardzo dużo przyswajalnych składników pokarmowych, witamin, kwasów organicznych, soli mineralnych oraz makro- i mikroelementów. Dodatkową zaletą jest łatwość w uprawie oraz krótki okres wegetacji, dzięki czemu można je uprawiać, na przykład, w przedplonie, a także międzyplonie z ogórkami czy pomidorami.
r e k l a m a
Olimp może być twój
W ich uprawie możemy stosować metodę siewu wprost do gruntu lub z rozsady oraz pod osłonami, w inspekcie lub w odkrytym gruncie. Do tych uprawianych z siewu bezpośredniego zaliczamy roszponkę, szczaw, szpinak, koper, z siewu lub rozsady uprawiamy różne gatunki sałaty. Do siewu wiosennego wśród warzyw liściowych warto polecić sałatę głowiastą masłową. Sałaty nie należy uprawiać po sałacie, endywii, cykorii. Bardzo dobrym przedplonem są por, cebula, fasola karłowa. Sałata głowiasta masłowa jest najczęściej uprawianym gatunkiem, który tworzy główki o masie około 300 g, złożone z zielonych, miękkich, delikatnych, soczystych liści. Dla powodzenia uprawy niebagatelne znaczenie ma dobór odmian z przeznaczeniem na zbiór wiosenny. Tu zastosowanie znajdą: Bona, Mira, Syrena, Justyna. Wśród odmian głowiastych kruchych, które charakteryzują się soczystymi, kruchymi liśćmi i średnią masą główek od 700 do 1000 g, polecić można Beatę, Sambę i Olimp. Ten gatunek sałaty pod względem plonu przewyższa plon sałaty masłowej. Mamy jeszcze sałatę rozetową, która charakteryzuje się większą wartością niż głowiasta. Popularna jest jej uprawa głównie w stadium młodocianym, gdy liście osiągną długość do 10 cm – bo w tej fazie są najdelikatniejsze. Warto posiać Janę lub Farsę. Polecana rozstawa po przerwaniu bądź flancowaniu to 25 × 25 cm.
Mysie uszy mogą kwitnąć
Roszponka, zwana również roszpunką albo „mysimi uszami”, charakteryzuje się delikatnymi, słodkimi w smaku liśćmi, które są bogate w witaminy i sole mineralne. To roślina, która nie wymaga specjalnych zabiegów, a jej nasiona wysiewamy od początku wiosny w odstępach co 2 tygodnie, by cieszyć się liśćmi przez dłuższy czas. W okresie letnim robimy przerwę w zasiewach, gdyż roślina ma tendencję do wybijania w pędy kwiatowe, co obniża jej wartość. Rokietta siewna oferuje delikatne liście o smaku lekko orzechowym, zasobne w potas i witaminę C. Nasiona wysiewamy podobnie jak rukoli, czyli co 2 tygodnie, by utrzymać ciągłość zbioru. Oba gatunki należy wysiewać na głębokość nie większą niż 1,5 cm. Zbioru dokonujemy po około 6 tygodniach od wysiewu, zbierając roszponkę jednorazowo, a rukolę jednorazowo bądź wielokrotnie.
r e k l a m a
Mamuta zjesz ze smakiem
Szpinak i koper to rośliny niezastąpione w kuchni. Obie wysiewamy na głębokość około 1 cm. W przypadku szpinaku odstępy między rzędami powinny wynosić około 20 cm. Koper można wysiewać rzutowo, a także jako roślinę w uprawie współrzędnej z marchwią, pietruszką, cebulą. Jeśli uprawiamy go rzędowo, nasiona wysiewamy w rzędy odległe o 10–30 cm. Szpinak Greta to jedna z polecanych odmian do uprawy przydomowej – odporna na mączniaka, o dużych, gładkich, soczystych liściach. Można go spożywać na surowo, jak i po obróbce termicznej i po przemrożeniu. Asta rośnie szybko i obficie. Ma duże soczyste i gładkie liście, bardzo delikatne w smaku. Doskonałe do jedzenia w stanie surowym w postaci sałatek. Najbardziej znaną i rozpowszechnioną odmianą jest Matador. Jego liście są duże, soczyste i delikatne w smaku, nadają się jako dodatek do dań mięsnych, sałatek i mrożenia. Olbrzymi Zimowy ma liście duże, karbowane, delikatne w smaku. Doskonały do dań mięsnych, sałatek, a także do mrożenia. Wśród ponad 40 odmian nasion kopru najlepsze rekomendacje otrzymuje Mamut, który ma soczyste i delikatne liście o bogatym aromacie. Superdukat ma liście bogato zielone o mocnym aromacie i tworzy rozetę średniej wielkości. Grenadier tworzy gęstą, wysoko ulistnioną rozetę, a liście wyróżniają się dużymi segmentami i soczystym, szmaragdowym kolorem. Gribovsky jest jedną z lepszych odmian, liście ma duże, ciemnozielone z szarym odcieniem. Warta polecenia jest odmiana Dalej, która jest odporna na szkodniki, w tym mszyce. Liście są zielone i wyglądają jak pokryte woskiem. Szmaragd wyróżnia się na tle innych odmian niezwykłym aromatem, bardzo dużym plonem zielonej masy oraz prawie 50-procentową większą zawartością witaminy C w porównaniu z innymi.