Składniki: 2 filety z łososia, 3 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, rozmaryn.
Składniki na sos: 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina, 2 cebule, 2 łyżki miodu, szczypta imbiru, tymianku, pieprzu i chili, 4 kostki gorzkiej czekolady; do podania: 1 cytryna.
Wykonanie: Łososia umyć, posypać przyprawami i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Podgrzać wino, dodać miód, posiekaną w kostkę cebulę, przyprawy. Gotować około 10 minut. Przecedzić przez sitko i dodać czekoladę, mieszać aż się rozpuści, a sos zgęstnieje. Usmażoną rybę polać sosem i podawać z kawałkami cytryny.