Rośliny uprawiane z rozsady dają plon około 2–3 tygodni wcześniej. Dynie, cukinie i ogórki wysiewamy zazwyczaj wprost do gruntu na miejsce stałe. W przypadku melonów i kawonów, które mają większe wymagania termiczne, uprawa z rozsady jest konieczna dla uzyskania plonów we właściwym terminie.
Do produkcji rozsady najlepsze jest podłoże dostępne w handlu przeznaczone specjalnie do produkcji rozsad warzyw. Jest odkwaszone i wzbogacone nawozami wystarczającymi na początkowy okres uprawy. Można również przygotować je samemu, mieszając odkwaszony torf wysoki z dawką nawozu, np. Mis IV. Do produkcji rozsady najlepsze są doniczki o średnicy 8 do 10 cm. Mogą być to również doniczki spinane lub celulozowo-torfowe, które są sprzedawane w paletach wygodnych do przestawiania. Te są najlepsze, ponieważ sadzi się rośliny razem z doniczką, która z czasem ulega rozkładowi. Rozsada się szybciej i łatwiej przyjmuje, tym bardziej że system korzeniowy dyniowatych jest wrażliwy na przesadzanie.
r e k l a m a
Potrzeba kilku tygodni
Termin siewu zależy od tego, kiedy chcemy wysadzić rozsadę na miejsce stałe. Na uzyskanie rozsady ogórka, cukinii, patisona potrzeba około 4 tygodni. Rozsadę wysadzamy po 15 maja, nieco dłuższego czasu wymagają melony i kawony, a ich wysadzanie do gruntu przypada na koniec maja i początek czerwca, gdy gleba na głębokości 10–15 cm ogrzeje się do minimum 15°C dla melonów i 20°C dla kawonów. Każdy z gatunków wysiewamy do pojemników po dwa nasiona, a po wzejściu mniejszą i słabszą roślinę uszczykujemy, pozostawiając tę silniejszą.
Doniczki wypełniamy do 2/3
objętości podłożem o temperaturze pokojowej. Temperatura otoczenia powinna być na poziomie 23–26°C, ale nocą należy obniżyć ją o 3°C. Podczas produkcji kawonów i melonów temperatura otoczenia do momentu skiełkowania powinna wynosić nawet 30–35°C. W tych warunkach nasiona skiełkują już po 5 dniach. Gdy temperatura osiągnie 20°C – po 10 dniach. Można również wysiać nasiona podkiełkowane lub namoczone przez dobę (wówczas skraca się okres kiełkowania). W czasie produkcji rozsady melonów i kawonów należy pilnować, by temperatura nie spadała poniżej 25–30°C w dzień i 20–25°C w nocy.
Do pierwszych liści
Podczas uprawy rozsady podłoże należy podlewać umiarkowanie wodą odstaną o temperaturze pokojowej. Nie przesadzajmy z wilgocią, bo to może doprowadzić do rozwoju chorób. Gdy siewki ogórków sięgają nieco ponad krawędź doniczki, dosypmy podłoże do pełna w celu lepszego ukorzenienia. Nie stosujemy tego przy melonach i kawonach. Gdy pojawią się pierwsze liście, doniczki tak rozstawiamy, by nie stykały się liśćmi i miały jednakowy dostęp do światła. Rozsada gotowa do sadzenia powinna być krępa i mieć pięć zdrowych liści, dobrze przerośniętą bryłę korzeniową i zdrowy system korzeniowy. Rośliny nie powinny być kwitnące, wiotkie, wybujałe, o jasnych liściach. W przeddzień sadzenia obficie je podlewamy. Sadzimy je w wilgotną glebę, w dzień ciepły i pochmurny, najlepiej po deszczu. Po posadzeniu podlewamy, by wsiąkająca woda dokładnie oblepiła ziemią korzenie.