Problemy hodowców związane z konsekwencjami stresu cieplnego u krów sprawiły, że tematem tym – z genetycznego punktu widzenia – zajęli się także włoscy naukowcy. Także, bowiem na łamach naszego tygodnika informowaliśmy już, że australijscy naukowcy z Agriculture Viktoria zidentyfikowali pięć genów silnie powiązanych z tolerancją ciepła u krów mlecznych. Według włoskich badań, możliwe jest zwiększenie tolerancji na stres cieplny poprzez selekcję genetyczną. Jak informuje portal Veeteelt.nl, naukowcy przyjrzeli się, w jakim stopniu krowy reagują na ciepło na podstawie danych klimatycznych i danych produkcyjnych. Rzeczywiście stwierdzili różnicę, między innymi w produkcji mleka zwierząt w upalne dni, a także zauważyli 16-procentową odziedziczalność. Badacze zaobserwowali również, że krowy, które są w stanie wytrzymać upały, mają mniejszą sezonową różnicę w produkcji mleka. U krów o wysokiej tolerancji na ciepło produkcja spadła o 2,7 kg mleka na dobę latem w porównaniu z zimą. W przypadku krów, które gorzej znoszą ciepło, było to już 3,6 kg. Selekcja pod kątem tolerancji na ciepło jest pozytywnie związana ze zdrowiem i płodnością krów. Istnieje również korelacja z produkcją mleka, ale jest ona ujemna. Zdaniem naukowców, indeks opiera się wyłącznie na produkcji mleka, jednak chcą go poszerzyć o inne cechy, takie jak liczba komórek somatycznych w mleku oraz płodność.
Wskaźnik tolerancji na ciepło jest już dostępny dla wszystkich buhajów zarejestrowanych we Włoszech, a wskaźnik powyżej 100 wskazuje pozytywny wpływ na tolerancję na ciepło.