Ceny produktów mlecznych na GDT utrzymują się w trendzie spadkowym. Na aukcji 17 maja spadły ceny wszystkich produktów mlecznych z wyjątkiem bezwodnego tłuszczu mlecznego, który osiągnął cenę na poziomie 6043 dolarów/t, tj. 0,6% wyższą niż przed dwoma tygodniami. Sprzedano łącznie 24,3 tys. t towarów.
Najsilniejszy spadek odnotowało pełne mleko w proszku, którego cena obniżyła się o 4,9% do 3934 dolarów/t. 1% straciło na wartości masło, sprzedano je za 5750 dolarów/t, tym samym zbliżyło się do ceny, za którą kupowano je na początku grudnia ub.r.
Cena OMP spadła o 0,6% do 4116 dolarów/t. To czwarty spadek z rzędu tego produktu, aczkolwiek w porównaniu do poprzednich korekt, tym razem była ona zdecydowanie mniejsza. Podobnie zachowują się ceny sera cheddar, który stracił na wartości zaledwie 0,1% i sprzedano go za 5635 dolarów/t.
Nowozelandzcy analitycy przewidują, iż ceny produktów mleczarskich będą nadal spadać w nadchodzących miesiącach, ale stosunkowo niskie światowe dostawy mleka przyczynią się do wyhamowania spadku cen w dalszej części roku.