Miesiąc rozpoczynamy od sadzenia i wysiewu endywii, cykorii, kapusty oraz zimowych odmian porów. Sadzimy zioła i trawy ozdobne. W skrzyniach dbamy o wilce i koleusy. W dni owocu sadzimy dynie, ogórki, bakłażany, pomidory, papryki, melony, arbuzy. Rośliny, które zostały wysadzone wcześniej i już się przyjęły, zasilamy gnojówką z żywokostu. Jeśli drzewa owocowe zostały zaatakowane przez mszyce, przędziorki, a także mączniaka, opryskajmy je preparatami biologicznymi: wyciągiem z krwawnika, pokrzywy, czosnku lub drożdży. Dni korzeniowe to pora na chrupką rzodkiew i rzepę. Sprawdźmy stan kompostu – może należy go podlać, tak jak warzywa posadzone wiosną. W dni kwiatu wysiewamy nasiona roślin ozdobnych dwuletnich i bylin. To czas na wykopanie cebul tulipanów, hiacyntów i narcyzów. Po wysuszeniu i przechowaniu w chłodnym i przewiewnym miejscu wysadzimy je jesienią. W dni liścia można sadzić rośliny liściaste, drzewa i krzewy oraz iglaki sprzedawane w pojemnikach. To ostatni dzwonek na sadzenie późnych odmian kapust, siew kalarep, brokułów i kalafiorów. W dni owocu koniecznie opryskajmy czereśnie przeciw nasionnicy trześniówce, której larwy niszczą owoce. Wysiewamy fasolę szparagową. Warzywa owocujące zasilamy biohumusem i gnojówkami roślinnymi z żywokostu, pokrzywy, skrzypu. Po pełni w dni korzenia zajmujemy się uprawą gleby, ściółkowaniem, pieleniem, przekopywaniem z zielonymi nawozami, przerabiamy kompost, polewamy go gnojówkami. Gdy przekwitną piwonie i kosaćce, w dni kwiatowe ścinamy przekwitłe kwiatostany, podobnie postępujemy z rododendronami, azaliami, lilakami oraz innymi krzewami. W dni liściowe, gdy gleba lepiej chłonie wodę, podlewajmy rośliny, szczególnie te w pojemnikach. Jest to czas sprzyjający formowaniu iglaków, roślin liściastych i koszeniu trawników. Jeśli jest upał, kosiarki ustawiamy nieco wyżej niż normalnie. Dni owocu mobilizują do ochrony przed szkodnikami i chorobami. W pomidorach – przed zarazą, w ogórkach – przed mączniakiem, na jabłoniach, gruszach i brzoskwiniach – przed parchem. Truskawki i poziomki chronimy przed szarą pleśnią i chorobami grzybowymi, stosując opryski ze skrzypu, pokrzywy, żywokostu, drożdży (10 dag na 10 l wody).