Uczestnicy Euroforum dyskutowali m.in. na temat regulacji oraz działań prezesa UOKiK dotyczących przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi. Mówił o tym Paweł Kuźma, dyrektor Departamentu Przewagi Kontraktowej UOKiK. Jednak nie rozwiał on wątpliwości wokół ostatnich zmian związanych z tymi przepisami. Uczestnicy konferencji rozmawiali także o kondycji gospodarstw i opłacalności produkcji mleka, europejskim Zielonym Ładzie, wyzwaniach dla sektora mleczarskiego oraz zmianach w znakowaniu żywności.
Kulminacyjnym momentem Euroforum była uroczysta gala
– brawurowo poprowadzona przez Tadeusza Proczka, prezesa Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy oraz Waldemara Brosia, prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich – na której wręczono wyróżnienia w Krajowej Ocenie Przetworów Mlecznych. Arbitrzy z Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy dokonali oceny sensorycznej metodą skalowania oraz oceny prawidłowości oznakowania, estetyki i funkcjonalności produktu, a także dodatkowych informacji na opakowaniu. Komisja Superarbitrów przeanalizowała karty oceny produktów przedłożone przez Komisję Arbitrów, dołączoną do produktów dokumentację, a także przeprowadziła ocenę własną, co było podstawą do przyznania medali z popiersiem dr. inż. Zbigniewa Dajnowca za zajęcie I miejsca w poszczególnych grupach.
W kategorii mleko spożywcze zwyciężyły: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za mleko UHT bez laktozy – dla baristów; Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Wart-Milk w Sieradzu za mleko UHT Mu! bez laktozy.
W grupie sery podpuszczkowe najlepsze były: Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek za Bursztyn (36-miesięczny); Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie za ser włoszczowski typu szwajcarskiego; Ciechanowska Spółdzielnia Mleczarska za Demires; Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach za ser gouda.
W grupie twarogi i twarożki medale otrzymały: Spółdzielnia Mleczarska Września za serek śmietankowy w pudełku; Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole za twaróg wędzony (250 g); Średzka Spółdzielnia Mleczarska Jana za zestaw twarogów solankowych (275 g): naturalny, z czerwonym pieprzem, z czosnkiem; Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu za linię twarożków kanapkowych „Mój Ulubiony”: szczypiorek, zioła ogrodowe, z pomarańczą, z wanilią, z rzodkiewką, z chrzanem.
W kategorii mleko fermentowane wyróżnienia zdobyły: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za maślankę mix (500 g): słony karmel, pomarańcza z limonką, kawa, mango z marakują; Spółdzielnia Mleczarska Bieluch w Chełmie za jogurt naturalny nadbużański 9% (1 kg); Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim za mleka fermentowane: kefir i maślanka; Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita za polski jogurt truskawkowy (9% owoców, 150 g); Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Nowym Sączu za mleko zsiadłe sądeckie.
W grupie masło i mleczne produkty wysokotłuszczowe zwyciężyły: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Końskie za masło szlachetne (200 g); Spółdzielnia Mleczarska Bieluch w Chełmie za masło ekstra Bieluch (200 g); Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie za masło ekstra (250 g); Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie za masło ekstra osełka (200 g); Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie za masło ze Strzałkowa.
W kategorii śmietana i śmietanka medal zdobyła: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za zestaw: śmietana „Prosty skład” do zup i sałatek (12%), do zup i sosów (18%).
W grupie przekąski mleczne zwyciężyła Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie za owsiankę z jabłkiem.
Tytuł i statuetkę Produkt Mleczny Roku 2022 otrzymała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie za linię serków do chleba: śmietankowy, ze szczypiorkiem, z ziołami, z papryką.
W skład Komisji Superarbitrów powołanej przez zarząd Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy weszli: prof. dr hab. Arnold Reps – przewodniczący, mgr inż. Hanna Bogdańska-Zaręba – sekretarz, prof. dr hab. Józefa Chrzanowska, dr hab. Jarosław Kowalik, prof. UWM w Olsztynie, dr hab. Antoni Pluta, prof. SGGW, dr hab. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. UWM w Olsztynie, dr hab Monika Wszołek, prof. UR, dr hab. Agata Znamirowska-Piotrowska, prof. UR. Oceny prób dokonała Komisja Arbitrów w składzie: dr inż. Marek Aljewicz, prof. UWM, dr inż. Marika Bielecka, mgr inż. Jacek Chudziński, dr inż. Maria Czerniewicz, dr hab. Anna Dąbrowska, prof. uczelni, mgr inż. Aldona Grudzień, mgr inż. Anna Lis, dr inż. Adriana Łobacz, mgr inż. Iwona Serocka, dr hab. Michał Smoczyński, prof. UWM, dr inż. Katarzyna Staniewska, dr inż. Marek Szołtysik, mgr inż. Justyna Ziajka, dr inż. Justyna Żulewska, prof. UWM.
Podczas uroczystej gali w Jachrance przyznano nagrody w IV Konkursie „Innowacje Techniczne w Mleczarstwie”. Kapituła wyróżniła sześć podmiotów: za kogenerację 1,2 MW z biogazownią w ZPM w Grajewie – SM w Grajewie; za innowacyjną linię procesową produkcji sera z masy parzonej – OSM w Krasnymstawie; za wstępne i docelowe schładzanie mleka z wykorzystaniem wymienników ciepła – Gospodarstwo Rolne Krzysztof Wójcik; za zrobotyzowaną oborę wolnostanowiskową zapewniającą maksymalny dobrostan bydłu mlecznemu – Gospodarstwo Rolne Przemysław i Iwona Kawulowie; za energooszczędne rozwiązanie produkcji wody lodowej w Zakładzie Mleczarskim w Piotrkowie Kujawskim – Przedsiębiorstwo Handlu Zagranicznego Spółdzielni Mleczarskich LACPOL Sp. z o.o.; za nowoczesną oborę z zapleczem technologicznym – Gospodarstwo Tomasz i Dorota Kociębowie.
W kapitule konkursu zasiedli: prof. em. dr hab. Zygmunt Zander – przewodniczący, prof. dr hab. Andrzej Babuchowski – wiceprzewodniczący, mgr inż. Dorota Śmigielska – sekretarz, prof. dr hab. Andrzej Lenart, dr hab. inż. Fabian Dajnowiec.
Krajowa Ocena Przetworów Mlecznych, XV Euroforum Polskiego Mleczarstwa i konkurs „Innowacje Techniczne w Mleczarstwie” dofinansowane były ze środków Funduszu Promocji Mleka.