Składniki na sałatkę: 2 średnie główki sałaty rzymskiej, 1 kolba kukurydzy, 1 papryczka chilli, olej do posmarowania warzyw, 1 świeży ogórek, 1 pomidor, 1 czerwona papryka, kostka fety, sól, pieprz, świeża bazylia.
Składniki na sos: 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, skórka z 1 cytryny, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru brązowego, 1/2 łyżeczki papryki, 1/2 łyżeczki soli.
Wykonanie: Składniki dressingu umieścić w słoiku, zamknąć szczelnie i wymieszać, potrząsając. Sałatę przekroić na połówki. Sałatę, paprykę chilli, kukurydzę nasmarować oliwą i posypać solą. Grillować, aż warzywa będą miękkie. Warzywa zdjąć z grilla i odstawić do ostudzenia. Kukurydzę obrać z kolby i przełożyć do miski. Paprykę chili przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Ogórka, paprykę czerwoną i pomidora pokroić w kostkę. Składniki wymieszać z połową dressingu. Na większym półmisku ułożyć zgrillowaną sałatę, polać dressingiem. Wyłożyć pokrojone warzywa z dressingiem. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, rozkruszoną fetą. Posypać posiekanymi listkami bazylii.