Składniki na sałatkę: 4 ziemniaki, 2 czerwone cebule, listki bazylii, 2 czerwone papryczki chilli, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki ziaren sezamu, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, kiełki rzodkiewki, 1 kostka sera halloumi, sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Składniki na sos: 1 łyżka miodu, szczypta soli, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki octu jabłkowego.
Wykonanie: Ziarna sezamu podprażyć na suchej patelni. Ziemniaki obrać, pokroić na ósemki, zalać wrzątkiem z dodatkiem soli i gotować 15 minut, ostudzić. Składniki sosu wymieszać i dodać papryczkę chilli pokrojoną w kostkę, odstawić. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać ćwierć szklanki oliwy i wymieszać. Polać ziemniaki, dobrze je obtoczyć, a następnie grillować na patelni. Posypać pod koniec smażenia ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Cebulę pokroić na ćwiartki, obtoczyć w oliwie czosnkowej i również grillować. Ser halloumi pokroić w większą kostkę i zgrillować. Na talerzu ułożyć zgrillowane ziemniaki, cebulę, kiełki, halloumi, i polać sosem z papryczką. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, ziarnami sezamu i posiekanymi listkami bazylii.