Składniki: ok. 250 g owoców suszonych z kompotu (rodzynki, gruszki, śliwki, morele, żurawina), 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka esencji waniliowej/ lub cukru waniliowego, szczypta mielonych goździków; składniki na kruszonkę: 180 g mąki, ½ kostki masła, 60 g cukru, 1 łyżeczka esencji waniliowej/lub cukru waniliowego, cukier puder do posypania, masło do wysmarowania formy.
Wykonanie: Owoce odcedzić na sicie. Jeśli nie mamy owoców z kompotu, można susz zalać wodą, aby napęczniał, odstawić na 20 minut i odcedzić. Formę wysmarować masłem, ułożyć owoce, posypać je cynamonem, goździkami i skropić esencją waniliową lub posypać cukrem waniliowym. W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii. Wyrobić ciasto na kruszonkę i wyłożyć kawałkami na owoce lub zetrzeć kawałek ciasta na tarce na dużych oczkach. Zapiekać ok. 45 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.