Fonterra rozpoczęła 2022 r. na plusie. 4 stycznia indeks cen wzrósł o 0,3%, sprzedano 30,7 tys. t produktów mlecznych, w tym najwięcej pełnego mleka w proszku. Najwyższy wzrost ceny odnotował cheddar, który zdrożał o 4,9% do 5487 dolarów/t. Odtłuszczone mleko w proszku oraz sproszkowana maślanka zyskały na wartości 1%. OMP zdrożało do 3773 dolarów/t, a maślanka do 3654 dolarów/t. Siódmą aukcję z rzędu drożeje masło, aczkolwiek dynamika wzrostu na ostatnich aukcjach wyraźnie wyhamowała. 4 stycznia masło zyskało na wartości 0,3% i sprzedano je za 5868 dolarów/t. Pełne mleko w proszku, którego cena na ostatniej aukcji poszybowała w dół, nie odrobiło straty i sprzedano je za taką samą cenę, co 21 grudnia ub. r., czyli 3866 dolarów/t.
Bezwodny tłuszcz mleczny staniał o 0,7% do 6668 dolarów/t a laktoza i serwatka w proszku nie były oferowane na tej aukcji. ms