Składniki: 350 g karpia, 1 sucha bułka, mleko, 1 jajko, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki śmietany, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, 1 cebula, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, pęczek koperku, 1 ½ litra bulionu; przecier jabłkowy.
Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zmielić z karpiem dwukrotnie w maszynce. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, 2 łyżki śmietany i jajko. Wymieszać. Odstawić na 20 minut. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać bułkę tartą. Bulion zagotować. Z masy formować podłużne knedle, obtaczać delikatnie w mące i wrzucać na gorący bulion. Gotować ok. 10 minut. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na maśle, dodać łyżkę mąki i, stale mieszając, zrobić zasmażkę. Odlać szklankę bulionu, wlać do zasmażki, zagotować, dodać śmietanę i koperek, doprawić. Knedle przełożyć do sosu. Podawać z konfiturą jabłkową.