Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Czekoladowy napoleon

Data publikacji 19.01.2022r.

Składniki na ciasto: 200 g masła, 200 ml śmietany 18%, 400 g mąki, 2 jajka, 1/2 łyżeczki sody, szczypta soli, 2 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka soku z cytryny.

Składniki na masę: 150 g gorzkiej czekolady, 300 ml śmietanki słodkiej 36%, 250 g sera mascarpone, 200 ml mleka skondensowanego słodzonego, 4 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżka likieru, np. amaretto, 3 łyżki wody.

Składniki na polewę: 4 łyżki nutelli, 50 ml śmietanki 36%, 1 łyżka masła.

Wykonanie: Masło posiekać z mąką, dodać śmietanę, jajka, szczyptę soli i kakao. Sodę rozpuścić w soku z cytryny i dodać do ciasta. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i umieścić na godzinę w lodówce. Ciasto podzielić na dwanaście równych kawałków. Każdy położyć na papierze i cieniutko rozwałkować na wielkość standardowej blachy (podczas rozwałkowywania ciasta pozostałe kawałki przechowywać w lodówce). Ciasto ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec w temperaturze 180°C około 8 minut. Podobnie postąpić z każdym kawałkiem ciasta. Gotowe placki wystudzić. W garnku wymieszać żółtka z wodą, dodać mleko skondensowane. Cały czas mieszając, zacząć podgrzewać masę, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia (bo się zetnie). Do gorącej masy dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Masę odstawić do ostudzenia i do lodówki. Śmietankę ubić z cuk­rem pudrem na sztywno, dodać mascarpone i stopniowo dodawać do wystygniętej masy. Wymieszać do otrzymania jednolitego kremu. Na koniec dodać likier. Składniki na polewę podgrzać i dobrze wymieszać. Na każdy placek nakładać 3 łyżki kremu. Rozsmarować i przykryć kolejnym płatem ciasta. Na ostatnim placku rozsmarować polewę. Ciasto chłodzić w lodówce około 12 godzin.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a