Składniki na lemon curd: 4 cytryny, 100 g masła, 120 g cukru, 2 jajka, 2 żółtka; dodatkowo: 250 g sera ricotta, kilka małych bezików, 2 łyżki cukru pudru.
Wykonanie: Cytryny dokładnie sparzyć. Z dwóch cytryn zetrzeć skórkę, a ze wszystkich wycisnąć sok. Do rondelka o grubym dnie wbić jajka, dodać cukier, sok i skórkę z cytryn i ubić mikserem. Garnek podgrzewać, cały czas mieszając, aby masa się nie zwarzyła. Gdy krem zacznie gęstnieć, dodawać stopniowo masło i mieszać, aż się rozpuści. Zmniejszyć gaz, pogotować jeszcze ze dwie minuty. Krem rozlać do pucharków, ostudzić. Ser utrzeć z cukrem pudrem, dodać trzy rozkruszone beziki i wymieszać. Masę przełożyć do pucharków z kremem cytrynowym i ułożyć beziki.