Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

Partner serwisu

Słabe ogniwa dobrego apetytu

Data publikacji 19.01.2022r.

Najważniejszym czynnikiem wpływającym na wydajność mleczną krów jest ilość pobranej suchej masy dawki. W szczycie laktacji krowy powinny pobierać taką ilość suchej masy dawki, która odpowiada co najmniej 4% ich masy ciała, co oznacza, że sztuka ważąca np. 700 kg powinna pobrać przynajmniej 28 kg suchej masy.

Jakże dobrze byłoby, gdyby nasze mlecznice chciały takie ilości paszy pobierać. Niestety, w praktyce tak nie jest, a przyczyn braku apetytu jest bardzo wiele. Wiele jest też sposobów radzenia sobie z tym problemem. Gdy w naszym stadzie apetyt zaczyna szwankować warto zwrócić uwagę na poniższe aspekty i ocenić jak wyglądają one w naszej oborze. Oczywiście małe zainteresowanie paszą wykazują krowy chore. Gorszy apetyt mają także sztuki otłuszczone, a hf na otłuszczenie jest szczególnie podatny pod koniec laktacji i w okresie zasuszenia. Na wielkość pobrania paszy wpływ ma też faza laktacji oraz wiek krowy. Zdecydowanie mniej chętnie paszę pobierają pierwiastki, u wieloródek spadek pobrania obserwuje się najczęściej w pierwszej fazie laktacji. Obok oczywiście zapewnienia świeżej, dobrej jakości paszy, czynnikiem limitującym jej pobranie jest dostęp do wody. Niedobór wody powoduje zanik apetytu, spadek wydajności oraz problemy w rozrodzie. Przyjmuje się, że na każdy kilogram pobranej suchej masy krowa wypija od 4 do 6 litrów wody.

Niebagatelne znaczenie ma także swobodny dostęp do stołu p...

Pozostało 13% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

Zobacz także