Składniki na blaty: 8 białek, 4 żółtka, szczypta soli, 120 g cukru, 150 g suchego maku, 150 g wiórków kokosowych, 50 g posiekanych płatków migdałowych.
Składniki na krem: 500 ml słodkiej śmietanki 36%, 250 g sera mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, dżem pomarańczowy, 1 świeża pomarańcza.
Wykonanie: Białka ubić na pianę ze szczyptą soli, dodać cukier i kolejno żółtka. Na koniec dodać wiórki kokosowe, płatki migdałowe oraz mak. Wymieszać. Wylać masę do tortownicy i piec około 30 minut w temperaturze 170°C. Odstawić do ostygnięcia. Przekroić na dwa blaty. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać mascarpone i wymieszać. Blat posmarować dżemem pomarańczowym, wyłożyć trzy czwarte kremu, przykryć drugim blatem i obłożyć resztą masy. Udekorować plasterkami pomarańczy.