Główny Inspektorat Weterynarii przypomina, iż ubój z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią dotyczy sytuacji, gdy zdrowe zwierzę ulegnie wypadkowi, np. złamie kończynę, kręgosłup, lub też dozna urazu, który uniemożliwia mu naturalne poruszanie się i tym samym transport do rzeźni. Jeżeli wezwany lekarz weterynarii stwierdzi, że zwierzę może być poddane ubojowi z konieczności, należy skontaktować się z najbliższą rzeźnią. Chodzi o ustalenie, czy istnieje możliwość przyjęcia tuszy i narządów wewnętrznych zwierzęcia. Na miejscu urzędowy lekarz weterynarii zbada mięso i wyda ocenę jego przydatności do spożycia przez ludzi. Wydanie takiej oceny jest warunkiem koniecznym wprowadzenia mięsa na rynek, tj. oferowania do sprzedaży i tym samym uratowania wartości rzeźnej zwierzęcia. Jeśli nie znajdzie się rzeźnia, która zgodziłaby się na przyjęcie tuszy z narządami, rolnik może przeprowadzić ubój w celu pozyskania mięsa na własne potrzeby.
Ubój z konieczności powinien być przeprowadzony przez osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje.
Każdy ubój z konieczności bydła, owiec, kóz lub świni trzeba zgłosić w ARiMR w terminie 7 dni. Natomiast na terenach objętych restrykcjami w związku z ASF termin na przekazanie informacji Agencji wynosi 2 dni. ms