Składniki: 2 kg łopatki, 6 łyżek soli, 2 łyżeczki pieprzu, 3 l wody, 10 łyżek przecieru pomidorowego, 2 łyżki miodu pitnego, 2 łyżki papryki, kilka liści laurowych, 3 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki octu jabłkowego, 2 łyżeczki cynamonu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki przyprawy sumak.
Wykonanie: Mięso wypłukać. Wodę wymieszać z przyprawami oraz przecierem pomidorowym. Umieścić w niej mięso i co jakiś czas je obracać. Umieścić w chłodnym miejscu na 48 godzin. Następnie wyjąć mięso, natłuścić olejem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec około półtorej godziny w temperaturze 180°C, co jakiś czas obracając je na drugą stronę.