Jednakże praktyka wskazuje, że dieta wielu osób nie jest prawidłowo zbilansowana pod względem zawartości pierwiastków odżywczych, w tym ważnego jodu i selenu. To problem żywieniowy, który można rozwiązać przez tzw. biofortyfikację. Z sukcesem zajęła się tym firma Intermag i wprowadza na rynek nowy produkt – Josek.
O produkcie za chwilę, bo warto wyjaśnić pojęcie biofortyfikacja. W dużym uproszczeniu jest to wzbogacanie roślin uprawnych w korzystne dla konsumenta związki żywieniowe. Celem biofortyfikacji jest wyprodukowanie żywności, która posiada dodatkowy, pozytywny wpływ na zdrowie, zdecydowanie większy niż wynikający z naturalnych wartości odżywczych roślin.
Pierwiastkami niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu są jod i selen, a ich poziom w przeciętnej diecie człowieka jest daleko niewystarczający. Głównym źródłem jodu i selenu są produkty pochodzenia morskiego (ryby, wodorosty), nabiał i orzechy oraz woda pitna.
Wróćmy zatem do rozwiązania tego problemu, nowego produktu Josek w ofercie Intermag, który jest prostym sposobem na skuteczną biofortyfikację roślin w jod i selen. Pierwiastki te zawarte są w nawozie w formie organicznej i bioprzyswajalnej. Josek to ciekawa nowość do naturalnej suplementacji żywności w jod i selen wprost na polu. Oczywiście korzyści płynące z takiego sposobu biofortyfikacji wymagają zrozumienia, ale z pewnością rynek konsumencki szybko je zauważy.
Josek jest polecany do stosowania nalistnie w jednorazowej dawce 0,5–1 l/ha (150–300 l/ha cieczy użytkowej; 2–4 zabiegi w sezonie) w zbożach, kukurydzy, ziemniakach roślinach warzywniczych oraz do nawożenia dolistnego i fertygacji sadów i jagodników.
r e k l a m a