Azot startowy trzeba podać wcześnie, a całą wiosenną jego dawkę uzależnić od ocenionego potencjału plonotwórczego po zimie i po uszkodzeniach wiosennymi przymrozkami. Nikt bowiem przy tak drogich nawozach nie będzie stosował azotu na zapas, ale precyzyjnie, rozważnie, dbając o plon przy maksymalnej efektywności nawożenia.
r e k l a m a
Podejście indywidualne
Właściwie co gospodarstwo to inna taktyka nawożenia azotem i w każdym kupowane są inne nawozy azotowe. Można byłoby o tym mówić w nieskończoność i udowodnić zasadność każdego, choć różniącego się istotnie zalecenia nawożenia azotem. Precyzyjna dawka azotu startowego może być dokładnie określona na podstawie testu Nmin, czyli pomiaru zawartości azotu mineralnego w warstwie gleby 0–90 cm.
Jeżeli założymy wielkość plonu nasion rzepaku 3,5 t na hektar to zalecana dawka N wynosi 210 kg na hektar. Należy od tego odjąć ilość Nmin w warstwie 0–60 cm. Jeżeli wynosi np. 70 kg N na hektar to dawką wiosenną azotu powinno być 140 kg/ha. W dużej mierze jest to dawka teoretyczna, bo efektywność wykorzystania azotu przez rośliny na jednostkę plonu zależy od wielu czynników. Od pogody, temperatur, opadów, nawożenia siarką i cynkiem itd. Pierwszą uderzeniową dawkę azotu należy wysiać zanim wegetacja ruszy.
Kluczowa jest zasada
że to azot ma wczesną wiosną czekać na ruszenie wegetacji rzepaku, a nie odwrotnie. Opóźnienie wiosennego nawożenia azotowego powoduje u roślin objawy niedoborowe. Początkowy głód azotowy rzepaku, nawet krótkotrwały, powoduje szybsze rozpoczęcie wzrostu pędu głównego, ograniczenie liczby bocznych rozgałęzień, krótsze i wcześniejsze kwitnienie oraz mniejszą liczbę łuszczyn.
Pierwsza startowa dawka azotu powinna być wysiana (w nawozach stałych) lub rozlana (RSM) najwcześniej jak to jest wiosną możliwe, ale termin wyznaczają przepisy i konkretnie jest to data 1 marca. W praktyce szybkie podanie azotu wiosną jest ważniejsze od wielkości dawki. Obok terminu aplikacji ważna jest też forma azotu w pierwszej dawce startowej. Ma to być azot w formie szybko i łatwo przyswajalnej, czyli w nawozie saletrzanym. Szybki azot saletrzany w dawce startowej raczej nie powinien przekraczać 30 kg N/ha.
r e k l a m a
Forma azotu
ma duże znaczeniei warto pokrótce głębiej wyjaśnić dlaczego. Rośliny pobierają azot głównie w formie anionów azotanowych (saletrzanych) i kationów amonowych. Forma saletrzana jest najszybciej przyswajana, ale forma amonowa w roślinie nie musi ulegać redukcji i nie wymaga dodatkowego nakładu energii roślin.
Zasadniczym celem stosowania startowej dawki azotu w rzepaku jest pobudzenie rozety do regeneracji i jej szybkiego wzrostu. Na to, według badań i rad fachowców od nawożenia, wpływa forma azotanowa azotu. Przyspiesza regenerację i wzrost rozet. Tylko ta forma azotu wpływa na gospodarkę hormonalną rośliny i tylko ta forma azotu jest w stanie szybko odbudować rozetę rzepaku.