XCzy sprzedaż siana i słomy może być zaliczona do sprzedaży detalicznej rolników?
YRolniczy handel detaliczny jest szczególną formą handlu detalicznego funkcjonującą w Polsce od 2017 r. Dotyczy wyłącznie żywności. Podstawowym warunkiem prowadzenia tej działalności jest to, że żywność produkowana i wprowadzana na rynek musi pochodzić w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu danego podmiotu. W ramach RHD możliwa jest produkcja na małą skalę i zbywanie jej konsumentom finalnym, zlokalizowanym na ograniczonym obszarze kraju.
Zasady prowadzenia rolniczego handlu detalicznego określa art. 44a ustawy z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Artykuł 3 ust. 2 tej ustawy w kwestii definicji żywności odsyła do art. 2 Rozporządzenia nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności. Zgodnie z tym przepisem przez żywność (środek spożywczy) rozumieć należy jakiekolwiek substancje lub produkty przetworzone, częściowo przetworzone lub nieprzetworzone przeznaczone do spożycia przez ludzi lub których spożycia przez ludzi można się spodziewać. Środek spożywczy obejmuje napoje, gumę do żucia i wszelkie substancje, łącznie z wodą, świadomie dodane do żywności podczas jej wytwarzania, przygotowania lub obróbki. Środek spożywczy nie obejmuje natomiast:
pasz,
zwierząt żywych, chyba że mają być wprowadzone na rynek do spożycia przez ludzi,
roślin przed dokonaniem zbiorów,
produktów leczniczych,
kosmetyków,
tytoniu i wyrobów tytoniowych,
narkotyków lub substancji psychotropowych,
pozostałości i kontaminantów (substancji zanieczyszczających).
Z powyższego wyliczenia wynika jasno, że do słomy i siana nie mają zastosowania zasady rolniczego handlu detalicznego. ●