29 marca 2022 r.
Dworek Nad Stawem k. Ostrowi Mazowieckiej
Przyszłość produkcji mleka:
opłacalność, środowisko, dobrostan i oczekiwania konsumentów
Sesja I: Efektywne żywienie krów mlecznych
W ramach dyskusji prof. Zygmunt M. Kowalski z UR w Krakowie, będzie mówił o energii z kukurydzy i maksymalnym wykorzystaniu białka z użytków zielonych. Podpowie, jak wykorzystać potencjał wysoko wydajnych krów mlecznych poprzez zbilansowane żywienie.
Sesja II: Zdrowe wymię – wydajna krowa
Zdrowie zwierząt idzie w parze z dobrymi wynikami w produkcji mleka. Biorąc to pod uwagę, dr Sebastian Smulski z UP w Poznaniu, przedstawi najważniejsze strategie leczenia zapaleń wymienia. Ważnym zagadnieniem będzie też terapia selektywna zasuszania krów – od czego zacząć, by zredukować zużycie antybiotyków?
Sesja III: Obora dobra dla zwierząt i wygodna dla hodowcy
Jeśli zwierzętom zapewnimy optymalne warunki utrzymania, odwdzięczą się wysoką produkcją mleka i dobrymi wskaźnikami rozrodu. Na jakie rozwiązania postawić, by z jednej strony z nawiązką spełnić wszystkie wymogi dobrostanu, ale z drugiej – ograniczyć pracochłonność obsługi zwierząt! Na to pytanie odpowie Andreas Pelzer, niezależny doradca w Centrum Doświadczalnym w Haus Düsse (Niemcy).
Sesja IV: Co przyniesie rynek?
To pytanie, które w dobie rosnących kosztów produkcji zadaje sobie obecnie niemal każdy producent mleka. Jakie perspektywy czekają nas na rynku mleka i co zdecyduje o utrzymaniu konkurencyjności? Analizę tych zagadnień przedstawi Łukasz Wyrzykowski, dyrektor generalny IFCN.
Ważnym punktem spotkania będzie debata, podczas której będziemy rozmawiać m.in. o wpływie "Zielonego Ładu" na kondycję polskiego sektora produkcji mleka i szansach na wykorzystanie w pełni polskiego potencjału produkcji mleka. Udział w debacie zapowiedzieli: Edward Bajko, SM Spomlek, PIM, Marcin Hydzik, ZPPM, Dariusz Sapiński, SM Mlekovita, Grzegorz Gańko, OSM Sierpc i Stanisław Jamiołkowski, MSM Mońki.
Szczegóły i zapisy na www.mleko.topagrar.pl
Serdecznie zapraszamy!