FORUM MLEKO – 29 marzec 2022 r.
Przyszłość produkcji mleka: opłacalność, środowisko, dobrostan i oczekiwania konsumentów
PROGRAM
Panel I: Efektywne żywienie krów mlecznych
9:00
-
9:15
Wprowadzenie
9:15
-
9:50
Energia z kukurydzy i więcej białka z użytków zielonych
– prof. Zygmunt M. Kowalski, UR w Krakowie
9:50
-
10:05
Wystąpienie partnera
10:05
-
10:10
Pytania i dyskusja
10:10
-
10:30
Przerwa kawowa
Panel II: Zdrowe wymię – wydajna krowa
10:30
-
11:05
Najważniejsze strategie leczenia zapaleń wymienia
– dr Sebastian Smulski, UP w Poznaniu
11:05
-
11:20
Wystąpienie partnera
11:20
-
11:25
Pytania i dyskusja
Panel III: Obora dobra dla zwierząt i wygodna dla hodowcy
11:25
-
12:10
Dobrostan w oborze dla krów mlecznych – dla zwierząt i dla rolnika – Andreas Pelzer, niezależny doradca w Centrum Doświadczalnym w Haus Düsse (Niemcy)
12:10
-
12:25
Wystąpienie partnera
12:25
-
12:30
Pytania i dyskusja
12:30
-
13:20
Przerwa obiadowa
Panel IV: Co przyniesie rynek?
13:20
-
13:55
Perspektywy na światowym i polskim rynku mleka. Co w przyszłości zdecyduje o utrzymaniu konkurencyjności na rynku mleka – wykład wprowadzający
– Łukasz Wyrzykowski, dyrektor generalny IFCN
13:55
-
14:55
DEBATA: Jak "Zielony Ład" wpłynie na kondycje polskiego sektora produkcji mleka.
Co zrobić, by wykorzystać nasz potencjał? Udział w debacie zapowiedzieli: Edward Bajko, SM Spomlek, PIM, Marcin Hydzik, ZPPM, Dariusz Sapiński, SM Mlekovita, Grzegorz Gańko, OSM Sierpc i Stanisław Jamiołkowski, MSM Mońki.
14:55
-
15:00
Podsumowanie i zakończenie konferencji