W wielu domach są kominki oraz piece opalane drewnem, z którego pozyskujemy popiół. Warto wiedzieć, że popiół jest cennym nawozem do stosowania w ogrodzie. Warunkiem jest jednak, by nie palić makulatury ani śmieci.
Popiół ma odczyn zasadowy, czyli wysokie pH. Zależy ono od gatunku palonego drewna. Zazwyczaj przekracza 10, zatem stosując popiół, nie należy wapnować gleby. Z jednej strony jest to zaleta, z innej wada, bowiem jest wiele roślin, które do prawidłowego rozwoju wymagają kwaśnego podłoża (np. wrzosowate). Poza wapniem popiół zawiera duże ilości magnezu, potasu, fosforu, ale brak mu azotu. Jest to ważne szczególnie jesienią i zimą, kiedy nie należy stosować azotu – wtedy bez obaw można nim podsypywać rośliny. Jednak i tu należy zachować umiar i zalecana dawka nie powinna przekraczać 10 kg na 1000 m² powierzchni. Zbyt mocne nawiezienie popiołem gleby może prowadzić do zasolenia, które nie sprzyja rozwojowi roślin. Popiół można sypać bezpośrednio pod rośliny, ale też dodać do zaprawiania, gdyż wykazuje działanie grzybobójcze.
Warto zostawić sobie trochę suchego popiołu i zrobić z niego zaprawę przeciw chorobom grzybowym dla wszystkich bulw i cebul, które chcemy posadzić wiosną. W celu zwiększenia skuteczności można również dodać odrobinę Kaptanu i przed sadzeniem, np. mieczyków, dalii, pacioreczników i innych cebul czy bulw, obtoczyć je w sporządzonej mieszaninie proszku. Jesienią również można tę mieszaninę wykorzystać do zaprawiania cebul i bulw sadzonych jesienią. Popiół jest także przydatnym składnikiem papki sporządzonej z gliny i krowieńca do zanurzenia korzeni roślin kapustowatych oraz drzewek owocowych tuż przed sadzeniem.
Nawóz z popiołu najlepiej stosować wiosną. Możemy nim nawozić grządki warzywne, krzewy, drzewka owocowe oraz ozdobne, rabaty kwiatowe i trawniki. Zimą natomiast warto podsypać popiołem krzewy porzeczki czarnej, a także posypać całą roślinę w przypadku wystąpienia wielkopąkowca. Pamiętajmy, by popiół stosować w dni bezwietrzne i w rękawiczkach.
Wygodną metodą korzystania z popiołu drzewnego jest jego kompostowanie. Do rozkładu materii konieczny jest azot, dlatego niezbędny jest dodatek zielonych resztek: trawy, liści, łodyg i chwastów, a także nawozów naturalnych, czyli obornika, pomiotu kurzego oraz nawozów sztucznych zawierających azot. Dzięki kompostowaniu nawóz z popiołu wzbogacamy o dobroczynny azot, którego popiół nie zawiera, i w efekcie uzyskujemy pełnowartościowy nawóz, który jest w stanie zaspokoić niemal w całości potrzeby uprawianych roślin. Dobrze skomponowany i przerobiony kompost powinien mieć zarówno konsystencję, jak i zapach świeżej ziemi.
Małgorzata Wyrzykowska