Składniki na lasagne: 12 płatów makaronu suchego do lasagne 200 g startego żółtego sera.
Składniki na sos beszamelowy: 4 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 600 ml mleka, szczypta gałki muszkatołowej, sól.
Składniki na sos boloński: 3 łyżki oleju, 1 cebula, 700 g mięsa mielonego, 1 marchewka, 200 ml białego wina, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 500 ml passaty pomidorowej.
Wykonanie: Przygotować sos beszamelowy: z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać mleko, rozetrzeć na gładki sos, zagotować, doprawić solą i gałką muszkatołową. Przygotować sos boloński: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać mięso i startą na tarce marchewkę. Dusić około 15 minut. Dodać wino i dusić, aż odparuje. Dodać passatę, koncentrat pomidorowy i dusić około 40 minut. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę wysmarować masłem, na dno wylać sos beszamelowy (około 150 ml). Ułożyć płaty makaronu. Wylać na nie sos boloński, polać sosem beszamelowym i posypać startym serem. Nałożyć kolejną warstwę płatów i powtórzyć czynność trzy razy. Ostatnia warstwa to sos beszamelowy i ser. Można przykryć folią aluminiową lub pokrywką, a w połowie pieczenia odkryć. Piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Upieczoną lasagne odstawić na 10 minut.