Jak podkreśla dr Janusz Wojtczak, kierownik kursu, wciąż jest zapotrzebowanie na tego rodzaju wiedzę, która może pomóc w odbudowie produkcji prosiąt w Polsce.
– Dziś jesteśmy jednym z największych importerów wieprzowiny oraz prosiąt, a krajowa gospodarka z powodu braku nowych inwestycji w sektorze trzody chlewnej traci miliardy złotych rocznie. Doskonalenie zawodowe przez całe życie wydaje się jedynym kierunkiem dla osób, które chcą rozwijać swoje gospodarstwa i iść naprzód. Sukces produkcji prosiąt to kombinacja wielu elementów: od genetyki i żywienia, poprzez profilaktykę, aż po organizację produkcji, w których wiedza jest elementem spajającym i warunkującym sukces ekonomiczny. Kurs w „Akademii produkcji prosiąt” to rozwój i wszechstronne, użyteczne i kluczowe umiejętności do odniesienia sukcesu w branży i na każdym stanowisku – mówi Janusz Wojtczak.
Tych, którzy zdecydują się na kurs, by zdobyć wiedzę i doświadczenie z tego zakresu, czeka oprócz 100 godzin wykładów, także około 60 godzin zajęć praktycznych. Kurs dedykowany jest wszystkim osobom posiadającym wykształcenie wyższe lub średnie kierunkowe (wymagane udokumentowanie) i co najmniej rok doświadczenia produkcyjnego, gdyż kurs przeznaczony jest dla profesjonalistów. Zajęcia prowadzone będą w trybie weekendowym od piątku do niedzieli, nie tylko w Poznaniu, ale także w Krakowie i we Wrocławiu oraz w dużym gospodarstwie Inter Agri w miejscowości Zawory w województwie wielkopolskim. Poprowadzą je najlepsi fachowcy posiadający ogromne doświadczenie w branży trzody chlewnej, wśród których są między innymi profesorowie: Zygmunt Pejsak (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie), Marek Świtoński (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu), Daniel Korniewicz (firma LNB), Tomasz Schwarz (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie), Małgorzata Pomorska-Mól (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu), Anna Rząsa (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), Marcin Arciszewski (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie), a także dr Marian Porowski z prywatnej kliniki weterynaryjnej.
Tematyka kursu obejmuje genetykę, zdrowie i bioasekurację, odchów prosiąt i żywienie, a także aspekty ekonomiczne i nowoczesne technologie produkcji. W poprzedniej edycji największym zainteresowaniem cieszyła się właśnie ekonomika produkcji, dlatego prowadzący będą chcieli bardziej skupić się na tej tematyce. W drugiej edycji pojawią się też nowości, które z pewnością zwiększą atrakcyjność kursu. Pierwsza to zajęcia z zarządzania zasobami ludzkimi w środowiskach produkcyjnych oraz relacje producentów świń z interesariuszami zewnętrznymi. Drugą nowością w tej edycji jest kilkudniowy wyjazd studyjny do Danii i wizyty na profesjonalnie zarządzanych fermach trzody chlewnej oraz spotkania z ekspertami.
W zajęciach będzie mogła uczestniczyć grupa maksymalnie 10 osób. W poprzedniej edycji programu wzięło udział 8 osób, wśród których byli rolnicy, kierownicy ferm, przedstawiciele branży paszowej i technologicznej. Jak podkreśla Janusz Wojtczak, uczestnicy kursu, poza wiedzą, zdobyli też cenne kontakty i korzystają z nawiązanych relacji, także z kadrą naukową.
Warunkiem ukończenia kursu jest zaliczenie testu teoretycznego ze wszystkich przedmiotów oraz uzyskanie pozytywnej oceny zaliczenia praktycznych elementów studiów. Kurs trwa jeden semestr i jest płatny. Odbywa się stacjonarnie, gdyż ważna jest praktyka i zdobywanie wiedzy oraz doświadczenia bezpośrednio w specjalistycznych gospodarstwach oraz na uczelni. Obowiązuje kolejność zgłoszeń. Rekrutacja trwa do 20 lutego.
Dominika Stancelewska